Hoofdsponsor:

ByBoo

´SDVB-aanval moeilijk af te stoppen´

Rick Degenaar (26) is de nieuwe spits van SDVB. Een gesprek over doelpunten, zijn postuur en een groot spandoek.

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Hoeveel doelpunten ga je dit seizoen maken in de competitie?
Minimaal twintig. Bij Lunteren maakte ik er rond de dertig in de tweede klasse en bij SDCP in de hoofdklasse rond de tien. Als ik die aantallen vertaal naar de eerste klasse kom ik uit op twintig doelpunten.

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?
Scoren is het mooiste wat er is. Voetbal draait voor mij om winnen en scoren. De rest kan mij eerlijk gezegd gestolen worden. Vorig jaar gaf ik bij SDCP in één wedstrijd vier assists. Iedereen was lovend, maar zelf ging ik met een rotgevoel naar huis omdat ik niet had gescoord. Als spits moet je doelpunten maken. Het maakt mij niet uit hoe. Als je scoort, krijg je aandacht en daar geniet ik van. Dat klinkt misschien egoïstisch en natuurlijk denk ik ook in het teambelang, maar ik voetbal uiteindelijk wel voor de doelpunten.

Bij SDC Putten was je verzekerd van een basisplaats in de hoofdklasse. Toch besloot je te vertrekken. Waarom?
SDCP is een vereniging die zich met beperkte middelen al jaren knap weet te redden in de middenmoot van de hoofdklasse. Op een gegeven moment ging de manier van spelen mij echter tegenstaan. We speelden met twee spitsen en soms was ik zelfs de enige echte aanvaller. Ik stond voortdurend op eigen helft, was meer aangever dan doelpuntenmaker. Dertien assists zijn mooi, maar niet als daar slechts tien doelpunten tegenover staan. Ik wil dichtbij het doel van de tegenstander spelen en als doelpuntenmaker belangrijk zijn voor een team. Dat zou ook dit seizoen bij SDCP niet het geval zijn. Daarom wilde ik vertrekken. Ik had mijn contract bij SDCP in principe al verlengd, maar uiteindelijk respecteerde de club gelukkig mijn wens om te vertrekken. Op voorwaarde dat ik niet naar een club zou gaan die hoofdklasse of hoger zou spelen.

Stonden de clubs voor je in de rij?
Er was bizar veel belangstelling. Uiteindelijk ben ik door elf clubs gebeld, variërend van de vijfde klasse tot de derde divisie. Bij SDVB, de club waar ik twee seizoenen in de jeugd heb gespeeld, had ik al snel een goed gevoel. Dat Glenn Geefshuizen ook bij SDVB ging voetballen maakte het voor mij nóg leuker. Nadat we samen in de SDVB-jeugd speelden hebben we altijd contact gehouden en afgesproken dat we ooit nog eens samen in een team zouden gaan spelen. Die kans kwam nu voorbij.

Je woont in Lunteren. Hoe waren de reacties op je overstap naar Barneveld?
Tussen Lunteren en Barneveld is natuurlijk altijd een bepaalde rivaliteit, maar eigenlijk heb ik alleen maar positieve reacties gehad. Ik weet niet hoe dat in Barneveld is, maar ik merk dat de verwachtingen in Lunteren hooggespannen zijn.

In Barneveld krijg je te maken met de erfenis van topscorer Rob Knul, die naar jouw oude club SDCP verhuist. Voel je de druk om zijn prestaties te evenaren?
Hoeveel doelpunten heeft hij vorig seizoen gemaakt? Vijftien? Ik ga er sowieso meer maken. Dat gaat ook zeker gebeuren. We gaan op de helft van de tegenstander spelen en ik kijk uit naar de samenwerking met jongens als Marciano Mengerink, Ruano Taribuka en Onur Tekay. We hebben snelheid, techniek en fysieke kracht. Het zal voor tegenstanders lastig worden om de SDVB-aanval af te stoppen.

In het verleden speelde je twee seizoenen in de SDVB-jeugd. Waarom vertrok je destijds bij Lunteren?
In de jeugd bij Lunteren begonnen mijn teamgenoten op een gegeven moment allemaal te roken en te drinken. Erg gezellig, maar het niveau was niet goed. Daarom vertrok in naar SDVB. In mijn tweede jaar heb ik nog meegetraind bij SDVB 1, destijds getraind door Dick Schreuder. Op mijn zeventiende kon ik echter ook naar Lunteren 1 en die kans heb ik toen gepakt. Het is in mijn ogen altijd beter om in een eerste team te spelen, zelfs als het niveau lager is.

Ken je het clublied van SDVB nog?
Nee absoluut niet. Dat wordt nog even oefenen.

Met SDCP speelde je twee seizoenen geleden nog tegen SDVB.
Ja, ik denk dat sommige mensen mij op basis van die wedstrijd een enorme hork vinden. In het veld ben ik nu eenmaal een lastig ventje. Zowel fysiek als verbaal gooi in alles in de strijd om te winnen. Ik ben niet vies van een opstootje.

Wat voor type speler ben je?
Ik ben een balvaste spits die zeker niet traag is op de eerste meters. Hoewel mijn postuur soms anders doet vermoeden (lachend) voel ik mij fit.

Krijg je veel opmerkingen over je gewicht?
Ja, dat is altijd al zo geweest. In het veld schelden ze me soms uit voor dikzak, maar als ik er drie inleg hoor je ze niet meer. Ik heb nu eenmaal aanleg om snel aan te komen. Gelukkig kan ik dat compenseren met voetballende kwaliteiten. Natuurlijk heb ik vaak van trainers gehoord dat ik moet afvallen, maar ik moet helemaal niets. Mensen mogen mij afrekenen op mijn doelpunten. Al weeg ik 155 kilo, als ik er veertig maak hoor je niemand. Het maakt mij trouwens geen moer uit wat mensen over mijn gewicht zeggen. Ik ben spits van SDVB en moet doelpunten maken. Als ik dat doe, is het goed. Misschien zou ik nóg beter zijn als ik vijf kilo lichter was, maar we moeten niet vergeten dat we het over amateurvoetbal hebben. Vorig seizoen was ik drie kilo zwaarder en was ik betrokken bij vijfentwintig doelpunten. Niet slecht toch?

Wat zijn je ambities op voetbalgebied?
Zoveel mogelijk doelpunten maken. Aan carrièreplanning doe ik niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik voetbal graag, maar er is natuurlijk meer in het leven. Ik heb een leuke vrouw, twee gezonde kids en een eigen zaak die lekker loopt. Twee trainingen per week passen nog net in het schema, maar het is voor mij geen optie om zoals bij veel top-amateurclubs gebruikelijk is het hele jaar door drie keer per week te trainen.

Met je bedrijf, uitzendbureau EasyWork ben je meteen sponsor geworden bij SDVB. Een logische stap?
Ja, via de BusinessClub hoop ik op meer ingangen bij Barneveldse bedrijven. EasyWork is 2,5 jaar geleden opgericht, samen met compagnon Marco Morren. Het loopt hartstikke lekker. Inmiddels hebben we zeventig mensen aan het werk. Daarbij kun je denken aan productiepersoneel, bouwbegeleiders en werkvoorbereiders. Een hobby is uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Achter één van de doelen op het hoofdveld komt een groot doek te hangen van EasyWork. Dat leek me wel een mooie plek. Mooi voor de foto als ik heb gescoord.

Ben je tevreden met de competitie-indeling?
Ja. het is een fantastische competitie met veel derby´s. Veel publiek, een mooie sfeer, daar houd ik van. DTS is voor mij de favoriet voor de titel. Ik vind dat SDVB minimaal een periode moet pakken, anders is het een verloren jaar. Een vereniging als SDVB hoort naar mijn mening gewoon in de hoofdklasse thuis.
 

Laatste nieuws

  • Voorlopige teamindeling jeugd 2019-2020

  • A-selectie 2019-2020: de A-selectie is (weer) compleet

  • Dopjes, heel veel dopjes voor blindengeleidehond

› Meer nieuws

Diamanthanen