Hoofdsponsor:

ByBoo

Nieuwe spelregels

Sinds dit seizoen gelden er een aantal nieuwe spelregels bij zowel de profs als amateurs. In onderstaande tekst lichten we de zes meest in het oog springende wijzigingen uit.

 • Toss
  Het team dat de toss wint, mag ervoor kiezen om de aftrap te nemen of welk doel in de eerste helft wordt verdedigd. Afhankelijk van het bovenstaande kiezen de tegenstanders welk doel in de eerste helft wordt verdedigd of nemen de aftrap.
 • Plek van wisselen
  Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.
 • Doeltrap
  Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een andere speler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Tegenstanders dienen buiten het strafschopgebied (en op 9.15 meter van de bal) te blijven tot de bal in het spel is (deze regel geldt vanaf Onder 13 t/m senioren).
 • Scheidsrechterbal
  Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.
 • Kaarten voor teamofficials
  Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf dit seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.
 • Muurtje
  Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Wil je meer weten over de spelregels, dan kun je dit lezen op de website van de KNVB https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/wedstrijdzaken/spelregels

Laatste nieuws

 • Cursus begeleider clubscheidsrechters

 • Leuke en nuttige online training grensrechter

 • SDV Barneveld – v.v. Hierden

› Meer nieuws

Diamanthanen