Hoofdsponsor:

ByBoo

SDV Barneveld te klein voor tafellaken?

Een terugblik op het seizoen 2016-2017 van het 1e elftal van SDVBarneveld.

We hebben niet kunnen handhaven. Terug naar de 1e klasse. Te klein voor het tafellaken hoorde ik zeggen. Is dat zo?

Door: Tijmen van Ginkel

1 jaar hoofdklasse B:
Na 2 jaar eerste klasse kwam SDVB terug in de hoofdklasse. Deze keer de hoofdklasse B. Een zware klasse? Enerzijds wel: Kijk eens naar de verschillen tussen HK A en HK B.  HK A: Alleen Spijkenisse gepromoveerd, HK B: Zowel ACV als DOVO gepromoveerd. En dan: De staart van de ranglijst.  In A is Zwaluwen veilig met 30 punten en komt Sliedrecht met 24 punten op p/d.  In B heeft NSC maar liefst 37 punten nodig om veilig te zijn! SDVB zou in A met de 25 punten gewoon direct veilig zijn, ipv direct degraderen.

Maar anderzijds. Tja, er zijn nog een paar andere feiten. De beide herkansers in B (Oranje Nassau en Flevo Boys) zijn alsnog (vrij kansloos) gedegradeerd. Herkanser Smitshoek uit HK A versloeg Oranje Nassau met 5-2 en 6-1. Buiten deze feitjes kun je wel zeggen dat we zijn gewogen en te licht bevonden. Toch zitten we er heel dicht bij. We zijn maar 3x verslagen met meer dan 3 doelpunten verschil. Het was vaak “NET NIET”.

Smalle selectie:
Na het miraculeuze kampioenschap vorig seizoen, ging de A-selectie behoorlijk op de schop. Hans van Arum zag 13 mensen vertrekken en 9 mensen erbij komen: (Yasin Kurt, Christian van de Kamp, Glenn Visser, Rens van Harskamp(k), Timo Greveling(k), Samad Ezafzafi, Onur Tekay, Maarten Hofland en Maarten van de Groep). Van deze selectie van slechts 18 veldspelers, vielen er voor de start van de competitie al weer 2 af. (Glenn Visser en Furkan Tirgil). 30 competitiewedstrijden in gaan met 16 veldspelers? Er werden nog 3 jonkies uit de B-selectie toegevoegd (Pieter Bas Hazeleger, Maarten van de Groep en Henk Buijs die het goed deden), maar het bleef heel krap. De blessures van Geert van de Veen en Remco Speelziek droegen dan ook bij aan een moeilijke start. In de winterstop kwamen er nog 2 spelers bij (Reza Ngarigota en Tamas Kosca). Maar het bleef puzzelen voor Hans.

De voorbereiding.
Na de prachtige wedstrijd op 20 juli tegen AZ, begon het seizoen echt op 2 augustus. Slechts 4 oefenwedstrijden en geen bekertoernooi, met zo’n gewijzigde groep. En toen meteen de competitie in. De ploeg leek nog niet klaar voor het grote werk.

De 1e competitiehelft:
20 augustus begon de competitie al, met een uitwedstrijd in Rijssen. Wat we toen nog niet wisten, het was meteen de competitie in een notendop. We verdienden meer, maar verloren in de blessuretijd met 4-3 van Excelsior’31. In speelronde nummer 4 was er dan toch de eerste zege. In Barneveld werd NSC met 2-0 verslagen. Al snel gevolgd door een gelijkspel tegen Putten, er gloorde hoop. En toen, half november, gebeurde het. SDVB pakte 10 punten uit de laatste 5 wedstrijden. SDVB stond veilig. Ondanks veel tegendoelpunten, gewoon heel goed, eigenlijk boven verwachting gepresteerd.

De 2e seizoenshelft:
In de winterstop kregen we versterking van topverdediger Reza Ngarigota. De oefenwedstrijden gingen niet goed. Toch begonnen we de 2e competitiehelft met 3 gelijke spelen. We hadden steeds het gevoel dat er meer in het vat zat. Begin maart kwam er plotseling de klad in. Tien wedstrijden gespeeld en alleen tegen Urk punten gepakt. Donkere degradatiewolken pakten zich samen aan de horizon. Alle hoop was gevestigd op het slot van de competitie, net zoals in november. Maar het pleit was al eerder beslecht. Wat was er aan de hand? De concurrenten ontwikkelden door en pakten punten (veel punten) en wij gingen eerder slechter, dan beter voetballen. Toen die beslissende fase kwam, was de situatie al schier uitzichtloos. Met het paasweekend (AZSV en ACV) als genadeklap. We kregen desalniettemin 9 doelpunten minder tegen en 3 doelpunten minder voor, dan in de eerste competitiehelft.

Degradatie:
Al een paar wedstrijden voor het einde was het onvoorstelbare een feit. We degraderen weer na slechts 1 seizoen hoofdklasse. Maar naar welke klasse degraderen we? Als je alle feiten op een rij zet, dan is de kans groot dat we naar de eerste klasse A gaan.

Cijfertjes:
We degraderen dus uiteindelijk al na een jaar weer naar de hoofdklasse. In de competitie eindigden op de 15e plaats, met 25 punten uit 30 wedstrijden. Er werden 6 wedstrijden gewonnen en 7 gelijk gespeeld en 17 nederlagen geleden. 33x scoorde SDVB, dat is niet best. Rob Knul werd weer clubtopscorer (webmaster: je kunt hier ook alle wedstrijdverslagen van Tijmen nalezen) met 12 doelpunten. Jeroen van Binsbergen moest maar liefst 57x de bal uit het net rapen. Dat is sinds 2002 (ook hoofdklasse) niet meer voor gekomen.

Een team prestatie:
Dat je voor een competitie van 30 wedstrijden een brede selectie nodig hebt, dat staat buiten kijf. Maar die hadden we dus niet. Bovendien heeft niet één speler alle 30 wedstrijden op het veld gestaan. Jeroen van Binsbergen, Ricardo Mengerink en Niels Vlugt kwamen er met 29 wedstrijden wel het dichtst bij. Met een paar jeugdspelers erbij gebruikte Hans in het veld 23 mannen. fIn zo’n zwaar seizoen worden ook meer kaarten geïncasseerd. 50 gele en 4 rode. Vooral die 4 rode kaarten deden nogal wat stof op waaien, er werd er zelfs 1 geseponeerd na het zien van de beelden (van Samad Ezafzafi).

Slot:
Wat een verschil met vorig seizoen. We zien toch wel dat het verschil tussen de eerste klasse en de hoofdklasse best groot is. Groter dan ik verwachtte. De doelstelling, handhaving, bleek dan ook fors. Het werd niet gehaald. Hans van Arum heeft gedaan wat in zijn vermogen lag en mag het komend seizoen een paar klassen hoger proberen met VVOG. Ik bedank hem voor de open en hartelijke samenwerking en wens hem veel succes in Harderwijk. Wij kunnen weer van voren af aan beginnen, onder de nieuwe trainer Johan de Man. Met een behoorlijk gewijzigde groep, dat wel weer. “Het motorblok” blijft, maar er gaan maar liefst 8 spelers weg. Natuurlijk komen er ook weer veel spelers bij, maar dat weten we precies na de zomervakantie.

Even terugkomend op de vraag: Is SDVB te klein voor tafellaken? Dat ligt er aan hoe groot de tafel is. Als KNVB inderdaad al die beloften teams uit de amateurcompetitie haalt, dan denk ik dat we een hoofdklasse middenmoter gaan zijn. Nu krijgen we een beetje het heen en weer.

Het nieuwe seizoen begint heel laat, want de KNVB wil minder inhaaldagen plannen. Eerst ligt nu de focus op de nieuwbouw.

Voor nu, een hele fijne zomerstop en rustige vakantie toegewenst.

Spelers, sponsors, vereniging, staf en supporters: BEDANKT!!!!

Tijmen.
 

Laatste nieuws

  • Vacatures voor geboren organisatoren met voetbalkennis!

  • Schreuder overhandigt PSV-shirt

› Meer nieuws

Diamanthanen