Hoofdsponsor:

ByBoo

Voorbeschouwing seizoen 2019/2020

De 4e plek in de eerste klasse is de meest gehaalde, maar tevens ook de laagste eindklassering van SDVB in de afgelopen negen seizoenen. Dus een top vijf klassering mag ook dit seizoen de doelstelling zijn. Natuurlijk, promotie naar de hoofdklasse is altijd de wens bij SDVB. Maar dat zal dit seizoen zeker niet meevallen, want de eerste klasse D is weer drastisch verzwaard.

Eind vorig seizoen promoveerde één club, terwijl er drie clubs degradeerden en één club verhuisde naar 1A. Dus hebben we vijf nieuwe clubs in de poule. Vier uit de hoofdklasse en één uit de 2e klasse (en dat is ook een hele gerenommeerde club). Dus, ga er maar aan staan. Wel verwacht ik hierdoor meer technisch voetbal in plaats van vechtvoetbal. En dat is genieten.

Na een eindeloos lange zomerstop van bijna drie maanden gaan de jongens eindelijk weer het veld op. De voorbereiding bestaat uit vier oefenwedstrijden en drie bekerwedstrijden.

Door: Tijmen van Ginkel

Wat denken we te weten en wat verwachten we van de tegenstanders?

Tegenstanders:
Zoals gezegd: De eerste klasse D is flink verzwaard. Met het vertrek van drie ploegen naar de 2e klasse en de komst van vier hoofdklassers is de poule op papier sterker geworden. Enter Vooruit, ASV Dronten en De Merino’s zijn gedegradeerd. Dat waren voor SDVB 14 punten. Maar NSC is gepromoveerd en Scherpenzeel is verhuisd naar 1A en dat scheelt dan weer twee “angstgegners”, die ons vier van de zes nederlagen bezorgden. Daarvoor in de plaats komen promovendus DOS Kampen en hoofdklasse degradanten CSV Apeldoorn, WHC, SVZW en DFS Opheusden. Pfffff.

Wij zitten dus weer in het oude vertrouwde Oost (1D). Deze klasse is sterker (en dus interessanter), daarenboven zitten er nog een paar pikante en onvoorspelbare kanten aan. Zo is het voor het eerst in de geschiedenis dat er drie ploegen uit Kampen in één klasse uitkomen: KHC, DOSK en Go Ahead Kampen zullen vooral bezig zijn elkaar het leven zuur te maken. Dat geldt in mindere mate ook voor DTS en Bennekom. Of stuwen deze ploegen elkaar naar ongekende hoogte?

Een voorzichtige voorspelling en analyse:

CSV Apeldoorn (32 km) 15:00:
Na 10 jaar keert CSV Apeldoorn terug in de eerste klasse. Vorig jaar wist de ploeg nog nipt het vege lijf te redden, maar nu was er geen houden meer aan. Er werd eerder al veel kwaliteit ingeleverd en daar lijkt het nu weer op. Een forse verjonging moet weer de bouwstenen leveren voor de toekomst. Maar of er nu al meteen geknokt kan worden voor revanche? In ieder geval schat ik ze toch wel in voor een plaats in het linker rijtje.

Bennekom (20 km) 15:00:
Oei, wat waren ze dichtbij de felbegeerde promotie. Het missen van het kampioenschap was zo’n dreun, dat de nacompetitie ook niks werd. De selectie van Bennekom kent traditioneel weer veel wijzigingen. Meest opvallende vertrekker is natuurlijk Irey Sadal naar SDVB. Maar ook het vertrek van Mourad Marbouh is een aderlating. Verder zijn het vooral de reserves die hun heil ergens anders zoeken. Bij de nieuwelingen zitten opvallend veel talenten die overkomen van BVO’s. Dit maakt Bennekom kampioenskandidaat nummer 1.

DFS Opheusden (35 km) 14:30:
Het sprookje leek uit, of toch niet? Een jaar of vijf geleden stuwde de stichting Sport Promotie Neder-Betuwe, DFS met veel geld naar de hogere regionen in het amateurvoetbal. Daarna is er steeds weer een soort haat/liefde verhouding tussen de vereniging en de sponsoren. Door deze perikelen degradeerde de ploeg uit de hoofdklasse. De vrede lijkt weer getekend en een nieuw legertje topvoetballers mag onder toptrainer Arno Arts proberen de opmars weer in te zetten. Het is een volkomen onvoorspelbaar kruitvat daar in de Betuwe.

DOS’37 (106 km) 14:45:
Stabieler dan daar in Vriezenveen ga je het niet krijgen. Al drie seizoenen achtereen op de 8e plaats eindigen en vrijwel geen mutaties in de selectie. DOS’37 wordt weer “gewoon” achtste.

DOS Kampen (82 km) 15:00:
Na vier seizoenen keert DOSK terug naar het niveau waar ze minimaal thuis hoort. Een aantal jaren geleden werd een drastische verjongingsslag met eigen jeugd door gevoerd. Het resultaat mag er zijn. De derby’s met de andere Kampense ploegen is de beloning. DOSK kon wel eens voor een verrassing zorgen.

DTS Ede (16 km) 15:00:
DTS liep in de finale van de nacompetitie promotie mis, na penalty’s. Dit seizoen zal een nieuwe poging worden ondernomen met vrijwel dezelfde selectie. Meest opvallende transfer is de komst van Remco Speelziek.

DZC’68 (69 km) 15:00:
DZC kan wel eens een van de slachtoffers worden van de verzwaring van deze competitie. Alle ploegen die de Doetinchemmers zo knap onder zich wisten te houden, zijn gedegradeerd.

Go Ahead Kampen (92 km) 15:00:
De rust is duidelijk weergekeerd bij Go Ahead. Met Marco Roelofsen aan het roer werd de derde plaats gepakt. Net als  DTS, liepen de Kowetten in de finale van de nacompetitie de promotie mis door penalty’s. met een nauwelijks gewijzigde selectie zal men rustig verder willen bouwen.

Hierden (50 km) 15:00:
Hoe gaat Hierden de leegloop verteren? Maar liefst vijf spelers zijn gestopt. De nieuwe trainer Henri Brink krijgt een loodzware klus.

KHC (92 km) 14:30:
KHC raakt twee goalgetters kwijt, maar krijgt daar Ozhan Kardag voor terug. Kardag heeft al vijf sterren achter zijn naam staan. Ook voor deze Kampense ploeg geldt dat alles in het teken zal staan van de derby’s. Linkerrijtje zal een hele knappe prestatie zijn.

Nunspeet (59 km) 14:45:
Het blijft onrustig in Nunspeet. Onder interim trainer Lucas Hoekman wist men ternauwernood het vege lijf te redden. Nu mag trainer Erwin Brem het proberen. Het moet dus vooral met eigen kweek. De kruik gaat zo lang te water tot hij barst

SDV Barneveld 15:00:
Net als bij Bennekom lijkt het wel een traditie, dat SDVB zoveel wijzigingen in de selectie kent. Daardoor zal het wel weer even duren voor de nieuwe opstelling aan elkaar gewend is. Maar het lijkt er op dat ook deze nieuwe selectie voldoende kwaliteit in zich heeft om mee te doen in het drukke linkerrijtje.

SVZW (93 km) 14.45:
Ze werden twee jaar geleden mooi kampioen in een zware klasse 1D. Afgelopen seizoen degradeerde Philip Agteres weer roemloos met zijn team. Dit seizoen mag hij de scherven bij elkaar vegen en weer proberen de draad op te pakken. Daartoe is de selectie flink op de kop gezet. Een vijfde plek in 1e klasse is hun laagste notering in de afgelopen 15 jaar.

WHC (75 km) 14.30:
Adel verplicht. Dat WHC na één seizoen alweer terug is in 1D, dat was volgens trainer Wiljan Mossing Holsteyn een kwestie van kwaliteit. Daarom werd er deze keer geïnvesteerd in een viertal zwaargewichten. Dat maakt WHC prompt weer kampioenskandidaat.

Een eindranglijst voorspellen, dat is dit seizoen moeilijker dan ooit. Het wordt dringen aan de top. Minstens negen ploegen pretenderen in de top vijf thuis te horen….. De meesten daarvan hebben hoofdklasse ambities. Dat vervolgens het gat tussen eerste klasse en hoofdklasse nog steeds groeit, dat hebben we afgelopen seizoen kunnen zien.

 

Laatste nieuws

  • Informatieavonden O17 en O16 ivm spelbegeleiding

› Meer nieuws

Diamanthanen